Crnogorsko Narodno Pozoriste - Montenegrin National Theatre

Učitavanje podmenija
 

Edvard Bond - EGZISTENCIJA

„Egzistencija” pripada Bondovim „komadima upozorenja”, iako je napisana nešto prije nego su njegovi najnoviji komadi tako definisani. U njoj je ispisana apokaliptička slika društva 21. vijeka  kroz intimne  drame dvoje ljudi.

Ili, moglo bi se reći i ovako: jedne noći je jedan čovjek pošao da opljačka drugoga; u ovom bizarnom orobljavanju agresija ne nailazi na otpor, žrtva je pasivna i ne opire se ni riječju, a nasilnik ne dolazi do plijena, jer - nema što da otme; drama između nasilnika i žrtve  traje dok se ne razdani i dok se dva ljudska bića ne zbliže; dok se nasilnik ne preobrazi vapeći za kaznom smrću kao posljednjim i zasluženim poniženjem; pravda mora biti zadovoljena.

Rediteljski sam je čitala kao veliku generalizaciju, kao apsolutnu ljudsku situaciju – kao čistu scensku  poeziju. U jednom izolovanom, do apsurda redukovanom, opsjednutom spoljašnjošću i materijalnim – u jednom svijetu izgubljene humanosti  – ova dramska priča je poziv na povratak vlastitoj unutrašnjosti, na put ozdravljenja, na povratak ljudskosti, bliskosti.

Najkraće: nasilje i nepravda su svuda – na porodičnom planu, društveno – ekonomskom… razaznajemo ih svuda - ideološki, tržišno, politički, masmedijski… ljudski i tehnološki, javno i tajno… strah nas je budućnosti čovjeka naše civilizacije, ali – utopije stvaranja boljeg svijeta nijesu neostvarive.

Ili, ako parafraziramo Bondov utopistički poziv: poticati gledaoca na pitanja „zašto” i na odgovore na pitanja „zašto”, prije svega na pitanje: zašto i kako se boriti za pravdu i kako stvarati pravedan svijet.

Edvard Bond je jedan od najvećih dramskih pisaca današnjice, jedan od pisaca koji vas stalno vreba živom aktuelnošću i inspiriše ne samo autentičnim dramskim opusom, nego i političkom angažovanošću univerzalno upisanom u dramski tekst. 

Radmila Vojvodić

Egzistencija - Radmila Vojvodic CNP
  • Autorski projekat: Radmila Vojvodić
  • Prijevod: Đorđe Krivokapić
  • Producent: Janko Ljumović
  • Izvršni producent: Dejan Đurković
  • Asistenti: Mirjana Medojević, Mirko Radonjić *

* studenti II godine Pozorišne režije u klasi prof. Radmile Vojvodić, FDU Cetinje

Premijera

Kotor, 9. avgust 2012.
Podgorica, 31. januar 2013.

EgzistencijaEgzistencija

Uloge

  • Momčilo Otašević
  • Aleksandar Radulović

Copyright ©2008-2013 CNP - Crnogorsko Narodno Pozorište - MONTENEGRIN NATIONAL THEATRE
ul. Stanka Dragojevića 18, Podgorica, Crna Gora
tel. +382 (0)20 664 074, +382 (0)20 111 076 fax. +382 (0)20 78 111 079
Biletarnica: tel. 00382 (0) 78 111 075
Radno vrijeme biletarnice od 9 do 13h i od 18 do početka predstave, nedjeljom od 17h do početka predstave.
e-mail: cnp@t-com.me, web: www.cnp.me